Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba

 

Na Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podseća da je nasilje nad starim osobama, a naročito ženama, u porastu. Posebno su zabrinjavajući podaci o rasprostranjenosti nasilja nad starijim osobama u porodici. Istraživanja pokazuju da su čak u dve trećine zabeleženih slučajeva, žrtve ovog oblika nasilja starije žene.

Za prevazilaženje ovakvog stanja potrebno je unaprediti efikasnost delovanja institucija sistema koje su nadležne za pružanje zaštite i pomoći žrtvama. Pored toga, potrebno je zakonom propisati da je nasilje u porodici koje se vrši prema starijim i nemoćnim osobama teži oblik krivičnog dela nasilja u porodici, za koje treba propisati i veće kazne. Takođe, bilo bi veoma značajno da zanemarivanje i zlostavljanje starijih osoba koje vrše članovi porodice, kao i lica koja brinu o starijim osobama, uključujući i profesionalce u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, bude propisano kao posebno krivično delo.

Istovremeno, važno je da celo društvo pokaže zalaganje za poboljšanje društvenog položaja starijih i da nadležni organi svojim delovanjem obezbede da svi slučajevi zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja nad starima budu prijavljeni, a počinioci kažnjeni.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top