Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Održana konferencija: Cilj Srbija bez diskriminacije • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Održana konferencija: Cilj Srbija bez diskriminacije

“Srbija sa nula diskriminacije je naš cilj, Srbija u kojoj niko neće biti nejednako tretiran zbog svog ličnog svojstva”, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić na konferenciji „Srbija na putu tolerancije i nediskriminacije: iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti”, koja je pred više od 150 zvanica održana u Palati Srbija.

„Sigurna sam da svi mi koji smo ovde smatramo da je put kojim Srbija treba da ide put nediskriminacije i tolerancije”, rekla je poverenica. Ona je navela da Srbija ima dobar pravni okvir za borbu protiv diskriminacije, ali da je ona uprkos tome rasprostranjena u društvu, naročito na nacionalnoj osnovi i da se sa tom „gorkom istinom moramo suočiti”. Podsetila je na nedavne incidente, poput napada na pekare u vlasništvu Albanaca i Goranaca nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija, proteste zbog azilanata i napad na nemačkog državljanina u Beogradu uoči Parade ponosa. Poverenica je naglasila da diskriminacije ima i u državnim organima, i da mnoge od 365 preporuka Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji su upućeni organima javne vlasti nisu sprovedene.

Na konferenciji su između ostalih učestvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, ministar prosvete Srđan Verbić, brojni državni sekretari, narodni poslanici, predstavnici i predstavnice civilnog sektora kao i šefovi Misija i predstavnici UNDP-a, UNICEF-a, OEBS-a, Saveta Evrope.

Celu konferenciju direktno je prenosio RTS 2.

Video materijal sa konferencije možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top