Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Opština Zemun postupila po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Opština Zemun postupila po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Opština Zemun postupila je po preporuci mera Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i obustavila postupak prinudnog iseljavanja stanovnika i stanovnica romskog naselja Grmeč u Zemunu, koje je prethodno, u julu, naložila građevinska inspekcija Zemuna. Opština Zemun obustavila je do daljeg iseljavanje porodica iz 55 objekata u ovom neformalnom naselju, u kojem žive Romi raseljeni sa Kosova i Metohije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podzdravila je odluku lokalnih vlasti Zemuna koje su odluku o iseljavanju Roma obustavile sve dok im se ne obezbedi trajni smeštaj. Osim što je postupala po pritužbi, poverenica Janković je još u julu apelovala na sve nadležne da nađu adekvatno rešenje za više desetina romskih porodica čije je iseljavanje iz neformalnih naselja bilo planirano u Zemunu, kao i Novom Beogradu. Poverenica je pozvala nadležne u lokalnim i gradskim organima da ubuduće u ovakvim i sličnim slučajevima postupaju u skladu sa standardima poštovanja osnovnih ljudskih prava, zakonskim i ustavnim obavezama i međunarodnim propisima.

Ona dodaje da su zabrinjavajuće pojave da se u neuporedivo većem broju slučajeva ruše nelegalni objekati u kojima stanuju Romi, u odnosu na nelegalno izgrađene objekte u kojima stanuje većinsko stanovništvo. „Ovakav selektivni pristup rešavanju problema nelegalno izgrađenih objekata izaziva ozbiljnu sumnju da je u pitanju strukturalna diskriminacija romske nacionalne manjine u Srbiji”, navela je poverenica. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nastaviće da u saradnji sa organizacijama civilnog društva, kao što su Jukom i Regionalni centar za manjine, prati situaciju i izlazi na teren kako bi imao neposredni uvid u situaciju u vezi sa neformalnim naseljima.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top