Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Osuda napada u Vojvodini • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Osuda napada u Vojvodini

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izražava veliku zabrinutost zbog vandalskih napada na lokale čiji su vlasnici Albanci u Vršcu, Novom Sadu, Somboru i Staroj Pazovi, i traži od državnih organa da urgentno, bez ikakvog odlaganja, preduzmu sve potrebne mere kako bi se sprečili novi etnički motivisani napadi. Očigledno je da počiniocima ovih sramnih napada meta nije imovina, već Albanci, naše komšije i sugrađani, kao i svi građani i građanke multietničke Vojvodine. I ovoga puta se potvrdilo da su u uslovima pojačanih tenzija u društvu i izostanka adekvatne reakcije države, žrtve nedužni ljudi.
Istovremeno, poverenica poziva nadležne da hitno utvrde sve činjenice u vezi sa incidentima tokom i nakon utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije i adekvatno kazne sve odgovorne aktere.
Poverenica upozorava da su državni organi dužni da osiguraju bezbednost i zaštite imovinu svakog lica u Srbiji, bez obzira na nacionalnost ili bilo koje drugo lično svojstvo. Izostanak adekvatne reakcije može dovesti do eskalacije nasilja, produbljivanja etničkih tenzija, raspirivanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije, što može ugroziti mir i stabilnost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top