Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Otvoreno o Sandžaku • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Otvoreno o Sandžaku

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić učestvovala je na skupu „Otvoreno o Sandžaku”, u organizaciji Misije USAID u Srbiji i Centra za spoljnu politiku. Na skupu je ocenjeno da podeljenost u sandžačkom regionu u svim segmentima društva sprečava uspostavljanje konsenzusa i rešavanje političkih i ekonomskih problema, a poverenica je iznela nekoliko ideja za bolju implementaciju zakonodavstva u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Neophodno je, prvenstveno, usvajanje vrednosti koje stoje iza zakonskih normi, a te vrednosti su jednakost, uvažavanje i poštovanje različitosti i tolerancija prema nacionalnim, etničkim, verskim i drugim manjinama. Poverenica je istakla da te vrednosti još uvek nisu dovoljno prihvaćene, a rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja o diskriminaciji pokazuju postojanje etničke distance između Srba i Bošnjaka. Srbima su za brak neprihvatljivi prvenstveno Albanci, zatim Hrvati, pa Bošnjaci, dok su za dve trećine Bošnjaka pripadnici srpskog naroda neprihvatljivi za brak. Problem diskriminacije se prvenstveno rešava kroz obrazovni sistem gde deca uče šta je tolerancija, interkulturni dijalog i mirno rešavanje sukoba, naglasila je poverenica, i dodala da je posebno važna i uloga medija od kojih se očekuje da ukazuju na diskriminaciju, ali i da promovišu kulturni pluralizam.

Osim poverenice za zaštitu ravnopravnosti, na skupu „Otvoreno o Sandžaku” učestvovali su i direktorka misije USAID za Srbiju Suzan Fritz, narodni poslanik Meho Omerović, predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević, zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Paula Thiede, Nj. E. Boriša Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, i drugi.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top