Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Poverenica na konferenciji "Kako smanjiti diskriminaciju i nasilje nad starijim osobama u Srbiji" • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica na konferenciji “Kako smanjiti diskriminaciju i nasilje nad starijim osobama u Srbiji”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima pod nazivom „Kako smanjiti diskriminaciju i nasilje nad starijima u Srbiji”, koju je Crveni krst Srbije organizovao zajedno sa Poverenikom.

Poverenica je istakla da je najviše pritužbi na osnovu starosnog doba instituciji Poverenika podneto u oblasti usluga, posebno bankarskih, ali da postoje pomaci, zatim u oblasti zdravstvene zaštite i u domenu oduzimanja poslovne sposobnosti. Prema njenim rečima, jedna od hitnih preporuka Poverenice u narednom peiodu, biče ukidanje koncepta potpunog lišavanja poslovne sposobnosti. Govoreći o mehanizmima za smanjenje diskriminacije i nasilja nad starijima, Poverenica je najavila da će predstavnici institucije na terenu, upoznavati građane u direktnom razgovoru sa ovlašćenjima i načinima postupanja ovog nezavisnog državnog organa. Istovremeno, upozorila je da su podaci i izvori o prijavljenim slučajevima vrlo različiti, te da starije osobeu velikoj meri ne žele da prijave slučajeve zlostavljanja ili zanemarivanja.

Direktorka Crvenog krsta Vesna Milenović, naglasila je da je nasilje nad starijima jedan od poslednjih tabua današnjice, ali da ima pomaka u podizanju svesti institucija i javnosti kada je ovaj fenomen u pitanju, navodeći rezulate poslednjeg istraživanja prema kome je čak trećina starijih građana navela da je doživela neku vrstu nasilja.

Na skupu su govorili i Jasna Plavšić iz Kancelarije za ljudska i manjnska prava, Jugoslav Kelečević iz ministarstva zdravlja, kao i Novak Vučinić, predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova, dok je Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, predstavila rezultate istraživanja Globalne alijanse za ljudska prava starijih.

Print Friendly, PDF & Email
back to top