Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Poverenica na konferenciji o problemu ranih, prislinih i dečjih brakova • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica na konferenciji o problemu ranih, prislinih i dečjih brakova

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji “Rani, prisilni i dečji brakovi u Srbiji: ka mapiranju problema i mogućih rešenja”.  Tom prilikom poverenica je navela da se u Srbiji, prema zvaničnim podacima godišnje sklopi oko 2000 ranih i prisilnih brakova, ali da je u stvarnosti taj broj i veći.

„Donja starosna granica na koju se ovi podaci odnose je 16 godina, a u broj od 2000 se ne ubrajaju ni vanbračne maloletničke zajednice. Mladoženja starosne dobi od 16 do 19 godina u prošloj godini bilo je nešto više od 250, dok je devojčica bilo oko 1800″, rekla je poverenica Janković.

Ona je istakla da je skoro petina žena iz romskih naselja uzrasta od 20 do 50 godina udata pre 15. godine, a više od polovine pre 18. godine.

„Najmanje trećina Romkinja starosti od 15 do 19 godina već je imala porođaj, 40 odsto Romkinja je u drugom stanju u ovom životnom dobu, a četiri odsto rodi dete pre navršenih 15 godina. Kada je u pitanju planiranje porodice u 95 odsto slučaja odlučuje suprug”.

Poverenica je ukazala da se u javnosti nedovoljno govori o ovom problemu i istakla da se devojčice iz romskih porodica suočavaju sa teškoćama u školi gde su često prisutni diskriminatorni stavovi i niska očekivanja od njih, kao i u porodici i bližoj okolini koja smatra da ženam škola nije potrebna.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović rekla je da im se građani na ovu temu ne obraćaju i ne ukazuju na ove probleme iako su svi svesni da oni postoje. Ona je rekla da bi institucije sisteme trebalo da reaguju i pomognu svim mladim devojkama kada se nađu u takvim situacijama.

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington rekao je da je jedan od proklamovanih prioriteta Vlade Kanade i kanadske razvojne i spoljne politike da se pomogne da se stane na put praksi ranih, prisilnih i dečjih brakova. Ovo nije problem samo jedne zemlje, jednog regiona ili etničke grupe, nego je to pitanje koje ugrožava živote i budućnost devojaka i žena širom sveta, pristuno je u svim regionima i religijama, istakao je Pinington. Zato je kako je rekao potrebno da se angažuju svi nivoi vlasti i sektori društva kako bi se ovaj problem rešio. Kanadski fond za lokalne inicijative i Ambasada Kanade u Srbiji podržali su tri projekta iz ove oblasti koja su realizovana u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top