Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Poverenica na konferenciji „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane" • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica na konferenciji „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane”

U Domu Vojske Srbije održana je dvodnevna međunarodna konferencija „Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane–dostignuća i perspektive” u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja, sa ciljem razmene iskustava u oblasti rodne ravnopravnosti sa stranim zemljama, ali i domaćeg civilnog i vojnog sektora.

Na otvaranju konferencije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, istakla je da Srbija beleži veliki napredak u sektoru bezbednosti koji se donedavno smatrao striktno muškom sredinom. U praksi se pokazalo da je adekvatno obrazovanje najbolji put za dostizanje svih ciljeva, među kojima je i Ustavom i zakonima garantovana rodna ravnopravnost. Nedavno smo imali smo priliku da se uverimo u to, kada su, prvi put u vojnom školstvu, tri najbolja kadeta na Vojnoj akademiji bile kadetkinje, rekla je poverenica. Poverenica Janković je istakla da je Srbija time pokazala kako može da, uprkos teškoćama sa kojima se suočava, bude zemlja ravnopravnih građanki i građana.

Otvarajući skup, direktorka Instituta za strategijska istraživanja Jovanka Šaranović naglasila je da se ove godine obeležava 15 godina od primene Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija–Žene, mir i bezbednost, koja predstavlja kamen temeljac međunarodne brige za rodnu ravnopravnost i prava žena i devojčica u konfliktnim i postkonfliktnim područjima.
Među govornicama na otvaranju bila je i stalna koordinatorka UN Irena Vojačkova-Solorano koja je istakla da program UN za razvoj ima dugu saradnju sa oružanim snagama mnogih zemalja uključujući i Srbiju, koja beleži evidentan napredak u oblasti rodne ravnopravnosti.

Ovogodišnja međunarodna konferencija okupila je više od 40 učesnika i eksperata iz sistema bezbednosti, sa domaćih i stranih univerziteta i iz međunarodnih organizacija.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top