Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Poverenica na obeležavanju Međunarodnog dana ponosa • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica na obeležavanju Međunarodnog dana ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na obeležavanju Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba i šetnji kroz centar Beograda u „Zoni slobodnoj od mržnje”, akciji koja je ove godine bila posvećena antifašizmu.

Poverenica je tom prilikom istakla da iako je došlo do određenih pomaka u položaju LGBT osoba, ali da je ispred nas još mnogo posla.

“Predstavnici LGBT populacije suočavaju se sa brojnim različitim oblicima diskriminacije i društvo u Srbiji još uvek nije dostiglo nephodan stepen otvorenosti i tolerancije. Treba da nastavimo i dalje da podižemo svest građana, počev od roditelja, pa zatim vrtića, škola, osnovnih, srednjih, naravno dalje fakultetima, na radnim mestima. Svakoga dana moramo svi da budemo svesni svega onoga što javno govorimo. Da učimo jedni od drugih kako bi naučili o različitostima i kako bi nas te različitosti u budućnosti spajale”, rekla je poverenica.

U šetenji koja je održana od Trga Republike do Spomenika obešenim antifašistima na Terazijama učestvovao je i narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, predstavnici kabineta ministarke bez portfelja zadužene za evrointegracije, predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, kao i predstavnici različitih domaćih i međunarodnih organizacija.

Ova akcija organizovana je treću godinu za redom i cilj joj je da pored ukazivanja na položaj LGBT osoba u Srbiji, jača solidarnost sa drugim društvenim grupama i ukazuje na postojeće problem u celom društvu.

Ovogodišnju akciju “Zona slobodna od mržnje” je zajednički organizovala grupa nevladinih organizacija koju čine Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija “Duga” Šabac, Centar za kvir studije (CKS), Udruženje “Hestija”, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Savez antifašista Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top