Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Poverenica na skupu o unapređivanju ljudskih prava razgradnjom stereotipa u obrazovanju, kulturi i medijima • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica na skupu o unapređivanju ljudskih prava razgradnjom stereotipa u obrazovanju, kulturi i medijima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je u Beogradu na okruglom stolu “Unapređivanje ljudskih prava razgradnjom stereotipa u obrazovanju, kulturi i medijima”.

Ona je tom prilikom rekla da se u školama u Srbiji ne radi dovoljno na podizanju stepena tolerancije i iskorenjavanju predrasuda i stereotipa, a da su diskriminaciji najizloženija romska deca i deca sa smetnjama u razvoju. Kada je reč o medijima, poverenica je navela da se diskriminatorski stavovi produbljuju pravljenjem medijskog sadržaja u kojem novinari po inerciji koriste etničke stereotipe, objavljuju uvredljive fotografije i tekstove o ženama.

„Ključna je uloga medija u razbijanju predrasuda, posebno na primer predrasude da je nasilje u porodici komšijska stvar. To nije privatna stvar, već krivično delo koje treba kažnjavati. I mediji ne smeju da veličaju nasilnika pisanjem na primer da je bio dobar domaćin koji je,  zatim se ispostavilo, tukao svoju ženu svaki dan”, istakla je poverenica.

Na skupu je govorio i šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt, predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Stojanović, istoričarka Dubravka

Stojanović, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predstavnici Asocijacije medija, Saveta za štampu i REM-a Zoran Sekulić, Tamara Skrozza, Ivan Cvejić i Miloš Rajković, predstavnici nevladinih organizacija i brojni stručnjaci za obrazovanje, kulturu, medije i ljudska prava.

Okrugli sto organizovala organizacija “Edukacija za 21. vek”, uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Print Friendly, PDF & Email
back to top