Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Predstavljeni rezultati Indeksa rodne ravnopravnosti EIGE • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Predstavljeni rezultati Indeksa rodne ravnopravnosti EIGE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa direktorkom Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost Virdžinijom Langbak sa kojom je razgovarala o rezultatima Indeksa rodne ravnopravnosti. Indeks pokazuje da je Srbija na zajedničkoj listi sa članicam EU na 22. mestu i gotovo na pola puta ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Indeks je pokazo da su rezultati najlošiji u oblasti rada, što prema rečima poverenice Janković, pokazuju i dosadašnja iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

„I naša mišljenja i preporuke pokazuju da je diskriminacija žena najizraženija u oblasti rada i zapošljavanja. Žene su slabije plaćene za iste poslove u odnosu na muškarce u privatnom sektoru, teže dobijaju posao, lakše se optuštaju, imali smo više slučajeva otpuštanja trudnica i porodilja nakon povratka sa bolovanja ili pak premeštanja na niža radna mesta”.

Srbija je najbolji rezultat ostvarila u oblasti učešća žena u političkom životu, između ostalog i zbog kvota o zastupljenosti žena u parlamentu. Tom rezultatu je posebno doprinela i činjenica da je žena na čelu Narodne banke Srbije, ali treba biti oprezan jer je to samo jedna pozicija i pitanje je koliko ona stvarno utiče na opštio položaj žena, ukazala je poverenica.

„Ovo je važan instrument koji olakšava merenje položaja žena i rodne ravnopravnosti. Poverenica je pozdravila odluku Republike Srbija da se uključi u izradu Indeksa rodne ravnopravnosti EIGE, iako joj to nije bila obaveza, i istakla da su dobijeni rezultati izrazito korisni za dublju analizu postojećeg stanja i dalje unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top