Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Radionica "Uloga policije i medija u borbi protiv diskriminacije" • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Radionica “Uloga policije i medija u borbi protiv diskriminacije”

U okviru projekta „Više od zakona: Promovisanje i sprovođenje antidiskriminacionog zakonodavstva i ravnopravnosti u Srbiji”, u organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, 14. i 15. juna u Vršcu održana je radionica na temu odnosa predstavnika policije i medija kroz prizmu fenomena diskriminacije. Susret i razgovori predstavnika dve važne profesije predstavljali su važan korak ka upoznavanju izazova sa kojima se susreću u svom radu policija i novinari u vezi sa slučajevima diskriminacije. Predstavnici policije približili su novinarima svoj rad i pravila koja su neophodna kako bi se određeni slučaj vodio i priveo kraju.

Takođe, predstavljene su i aktivnosti MUP Srbije na polju promovisanja ljudskih prava, kao što su, između ostalog, redovne obuke iz oblasti zabrane diskriminacije. Istovremeno, predstavnici medija istakli su važnost uloge koju imaju u borbi protiv diskriminacije, i svesnost da njihova angažovanost u promociji pozitivnih primera borbe protiv diskriminacije može da predstavlja i odlučujući korak ka promeni stanja u društvu. Zajednički je konstatovano da je potrebna promena diskriminatornog jezika koji pojedini novinari koriste u pisanim i elektronskim medijima, kao i da je viši stepen razumevanja i senzibilisanosti neophodan u borbi protiv diskriminacije. Diskusiju na radionici su vodili savetnik u skupštini Srbije Marko Karadžić, profesor Kriminalističko-policijske akademije, Željko Nikač i novinar Teofil Pančić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top