Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Reč poverenice • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Reč poverenice

Reč poverenice

Uvaženi građani i građanke,

Kada smo uspostavljali instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, proklamovali smo viziju ka kojoj težimo, a definisana je u pravnom smislu u članu 4. Zakona o zabrani diskriminacije, i glasi:

“Svi su jednaki i uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu, bez obzira na lična svojstva”.

To u realnom životu znači: “Srbija je otvoreno i tolerantno društvo ravnopravnih ljudi, koje svima pruža jednake mogućnosti.”

Duboko sam svesna da kada govorimo o ravnopravnosti, mi zapravo moramo misliti o slobodi, o istini i o sagledavanju stvarnosti u kojoj živi svaki pojedinac među nama. Ukoliko želimo da budemo društvo sa integritetom, moramo imati na umu da mera integriteta i dostojanstva društva u celini zavisi od njegovog odnosa prema pojedincu. Ukoliko želimo da budemo moralno društvo, moramo imati svest o tome da je pojedinac najviša vrednost svake zajednice i svakog društva. Naša snaga da gledamo jedni u druge otvoreno, odgovorno i uz poštovanje, jeste snaga koju ćemo kao društvo ostaviti u nasleđe našoj deci.

U tom smislu, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nosilac ogromne odgovornosti u ime društva u celini. Zato verujem da je važno kazati: rezultat našeg rada i naših napora mora biti i uvek jeste – zajedničko delo svih nas.

Da bismo mogli da dosegnemo cilj koji smo definisali – iskorenjivanje svih oblika diskriminacije, mi kao društvo moramo omogućiti da diskriminacija postane vidljiva. Pokretanje postupka pred Poverenikom je jednostavno. Građani ne moraju da poznaju odredbe zakona – dovoljno je da kada se osete diskriminisanim po bilo kom osnovu, dođu u prostorije Poverenika, pozovu telefonom ili napišu svoj problem. Sve dalje neophodne pravne korake preuzimaće Poverenik.

Moramo imati potpuno razumevanje za razlike među nama, koje samo mogu doprineti našem duhovnom i svakom drugom razvoju. Uvek moramo imati i saosećanje za ranjivije i osetljivije među nama. Potrebna im je pomoć i podrška u ostvarivanju zajedničkog cilja. Podsećam: Istinska ravnopravnost i jednakost svih građana i građanki.

U društvu koje želi da bude društvo ravnopravnih ljudi, kakvo želimo da bude naše, mora postojati svest da niko ne bi trebalo da ima hrabrost, već pravo da bude ono što jeste.

Verujem da podrška našim naporima da odgovorimo na svaku potrebu najosetljivijih među nama neće izostati. Verujem da ćemo svi uvek znati koliko je ozbiljna naša dužnost i sigurna sam da “ako svi ispunjavamo naše dužnosti, prava neće biti teško ostvariti”.

Kao Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, želim da vam kažem da verujem da ćemo, uprkos teškoćama kroz koje kao društvo u celini prolazimo, umeti zajedno da izgradimo mehanizme koji će biti oslonac pravu i pravdi i koji će biti investicija u  bolju budućnost svakoga od nas.

Sa zahvalnošću i poštovanjem,

Brankica Janković

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top