Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Saopštenje o obustavljanju postupka po pritužbi protiv poslanika Martinovića • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Saopštenje o obustavljanju postupka po pritužbi protiv poslanika Martinovića

U postupku po pritužbi zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije protiv narodnog poslanika Aleksandra Martinovića, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je zaključak kojim se ovaj postupak obustavlja, zbog postojanja poslaničkog imuniteta, prema članu 103. Ustava Republike Srbije.

Bez obzira na obustavljanje postupka, poverenica apeluje da narodni poslanici i poslanice kao i svi drugi državni funkcioneri i organi javne vlasti treba da budu svesni uloge koju imaju u promovisanju ravnopravnosti i tolerancije. Narodni poslanici i poslanice moraju da budu svesni posebne odgovornosti i težine izgovorene reči, i neprihvatljivo je da iznose diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove. Njihova ustavna i zakonska dužnost je da poštuju zabranu diskriminacije i ravnopravnost svih građana i građanki Srbije.

Ovaj slučaj u kome je podneta pritužba protiv lica koje uživa poslanički imunitet, predstavljao je povod da se poverenica Janković, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obrati predsednici Narodne Skupštine Republike Srbije, sa preporukom da se budućim izmenama Poslovnika skupštine Srbije i Kodeksa ponašanja narodnih poslanika obezbedi poštovanje načela zabrane diskriminacije i uvede disciplinska odgovornost za njegovo nepoštovanje. Time bi se doprinelo suzbijanju diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti, što je jedan od prioriteta države Srbije i čitavog našeg društva, zaključuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top