Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Saopštenje povodom izjave ministra odbrane Bratislava Gašića • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Saopštenje povodom izjave ministra odbrane Bratislava Gašića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao vrlo nepristojnu i neprimerenu izjavu ministra odbrane Bratislava Gašića upućenu novinarki TV B92, tokom uzimanja izjave u Trsteniku.

Takvo obraćanje je nedopustivo i uvredljivo ne samo za novinarke nego i za sve žene. Ona je istakla da svi predstavnici vlasti u Srbiji, kao nosioci javnih funkcija, imaju dodatnu obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i da žene u srpskom društvu tretiraju s poštovanjem, ravnopravno i bez diskriminatorskih stavova.

Poverenica ukazuje da je dobro što se ministar ubrzo izvinio, a ceo slučaj trebalo bi da bude opomena svim nosiocima vlasti da se u govoru i komunikaciji ponašaju pristojno i sa punim uvažavanjem sagovornika.

Poverenica Janković napominje da se u cilju života u ravnopravnom, demokratskom i tolerantnom društvu, stereotipi i predrasude prema ženama, koji su često u korenu svake diskriminacije, moraju temeljno i dosledno suzbijati. Podseća da Srbija kao i druge zemlje u svetu, obeležava 16 dana aktivizma, koji su počeli 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i traju do 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, i da zato poruke i izjave koje se daju javnosti imaju dodatnu težinu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top