Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma

Na Međunarodni dan borbe protiv rasizma, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorava da je ovaj oblik diskriminacije u Srbiji i dalje rasprostranjen. To potvrđuju rasistički motivisani napadi, segregacija, govor mržnje i otvoreno i javno izražavanje netrpeljivost prema Romima, a poslednjih godina i prema azilantima iz afričkih i dugih zemalja. Iako su ovakvi slučajevi gotovo svakodnevna pojava, oni se ne procesuiraju i ne kažnjavaju, niti nailaze na širu osudu javnosti. I dalje su raširene rasne predrasude prema Romima, oni su i dalje građani drugog reda, etnička distanca prema njima je i dalje veoma velika, a diskriminisani su u skoro svim oblastima, a posebno u zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju.

Poverenica će nastaviti da koristi sva svoja ovlašćenja u suzbijanju rasne diskriminacije i očekuje da će njene preporuke biti sprovođene, a sudski postupci koje pokreće protiv diskriminatora biti efikasniji. Poverenica podseća da su u toku prekršajni postupak zbog segregacije romske dece u jednoj osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi, gde su romska deca iz raseljenih porodica odvojena u posebna odeljenja koja se nalaze u posebnoj zgradi, kao i postupak protiv restorana brze hrane čiji radnik obezbeđenja nije dozvolio deci romske nacionalnosti da uđu u restoran sa ženom koja je htela da im kupi hranu.

Protiv rasizma, ksenofobije i svih drugih oblika diskriminacije moramo se boriti kontinuiranom edukacijom, i to posebno mladih ljudi. Rasizam se ne može ni na koji način opravdati, ne može se tolerisati kao nešto što se događa drugom, i neće sam od sebe nestati, već svi moramo doprineti njegovom iskorenjivanju.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top