Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Saopštenje povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Saopštenje povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković skreće pažnju na poraznu statistiku u Srbiji koja se mora što pre promeniti.

Nedopustivo je svako nasilje nad decom, fizičko zlostavljanje i zanemarivanje koje se mora najstrože kažnjavati, ukazala je poverenica. Ona je navela da je nasilje nad decom i dalje veoma rašireno – od nasilja u porodici, preko nasilja u školi, vršnjačkog nasilja i sve prisutnijeg digitalnog nasilja, koje nam donosi savremeno doba a kojem su najviše izložena upravo deca.

Istraživanje UNICEF-a u Srbiji iz 2014. godine pokazuje da je više od 40 odsto dece do 14 godina doživelo nasilne metode kažnjavanja i vaspitanja, a neka istraživanja pokazuju da su deca žrtve u 50 odsto slučajeva nasilja u porodici, dok 70 odsto dece trpi rodno zasnovano nasilje u školama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podržava inicijativu za hitnu izmenu i dopunu Porodičnog zakona kojim bi se izričito zabranilo fizičko kažnjavanje dece i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva.

Ustanove obrazovanja, socijalnog rada, zdravstva ključne su za sprečavanje nasilja nad decom, uz intervenciju policije i pravosudnih organa, navela je poverenica Janković.

Podsetimo da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u 2014. godini preporučio da se bez odlaganja donese Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje svih oblika diskriminacije u obrazovnim i vaspitnim ustanovama kao i da se obezbede svi uslovi za njegovu primenu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top