Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Saopštenje povodom Međunarodnog dana ponosa • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Saopštenje povodom Međunarodnog dana ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita Međunarodni dan ponosa svim pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije u Srbiji.

Poverenica ističe da su, i pored pomaka u pravcu poboljšanja njihovog položaja, LGBT osobe i dalje izložene diskriminaciji, napadima i govoru mržnje. Istovremeno, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti pritužbe najčešće podnose organizacije civilnog društva, što ukazuje da LGBT osobe još uvek žive u atmosferi straha, netrpeljivosti i odbacivanja od okoline. Lična bezbednost i dostojanstven život moraju biti garantovani svakom građaninu i građanki Srbije, zbog čega svi nadležni treba da kontinuirano preduzimaju mere i pružaju punu zaštitu ovoj populaciji, naglašava poverenica Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i dalje će raditi na suzbijanju svih oblika diskriminacije, kao i homofobije i transfobije, uz afirmisanje ideja tolerancije i poštovanja ljudskih prava, zaključuje poverenica.

Međunarodni dan ponosa, obeležava se u znak sećanja na događaje u Njujorku 1969. godine i pobunu protiv hapšenja i policijskog ugnjetavanja LGBT osoba, što označava početak savremenog LGBT pokreta.

Print Friendly, PDF & Email
back to top