Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Sastanak poverenice i šefa misije OEBS-a u Srbiji • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Sastanak poverenice i šefa misije OEBS-a u Srbiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti sastala se danas sa šefom misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Peterom Burkhardom.

Poverenica Janković zahvalila se ambasador Burkahrdu na nemerljivoj podršci koju OEBS pruža instituciji Poverenika, a tokom razgovora je naglašeno da će se ubuduće međusobna saradnja na svim poljima intenzivirati.

Ambasador Burkhard je istakao da sva nezavisna tela u Srbiji mogu dobro da rade i funkcionišu ukoliko imaju veliki stepen nezavisnosti i stabilne finansijske izvore. Na sastanku je istaknuto da su u fokusu zajedničkog rada Poverenika i misije OEBS-a u Srbiji između ostalog jačanje položaja i inkluziju Roma, naročito u oblasti zapošljavnja, pokretanje strateških parnica, borba protiv govora mržnje, posebno antisemitizma.  Takođe je napomenuto da je borba protiv diskriminacije i zaštita ravnopravnosti u oblasti obrazovanja izuzetno značajna, i da se što pre mora krenuti sa edukacijom svih u okviru sistema. U tom smislu posebno je istaknuta edukacija dece. Tokom razgovora dogovorena je priprema i izrada više antidiskrimancionih priručnika kao i edukacija svih koji se nalaze u sistemu zdravstva i socijalne zaštite, kao i zaposlenih u organima javne vlasti.

Poverenica Janković i ambasador Burkhard su se saglasili da će se uz podršku OEBS-a raditi na jačanju saradnje i dubljem razvijanju odnosa između nezavisnih tela i parlamenta, jer će time Skupština Srbije imati bolju kontrolu nad nezavisnim telima, ojačaće svoj rad i svoje zakonodavne mehanizme i ujedno će doprineti boljem razumevanju uloge i značaja nazavisnih institucija u društvu. Kako je istaknuto, edukacija i podizanje svesti o značaju i prepoznatljivosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti odnosiće se i na narodne poslanike, posebno na one koji su prvi put u parlamentu.

Na sastanku u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti delegacija misije OEBS-a bila je na najvišem nivou. Pored šefa misije ambasadora Petera Burkharda, u razgvoru su učestvovali i Majkl Ujeahra, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji, Jan Luneburg, šef odeljenja za demokratizaciju, Tomazo Dijegoli, savetnik za politička i press pitanja i Đovani Gabasi, šef kabineta šefa misije OEBS-a u Srbiji.

Pored poverenice Brankice Janković, sastanku su prisustvovale i pomoćnice poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker i Ljiljana Lončar, kao i šefica kabineta Antigona Andonov.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top