Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Sastanak poverenice Petrušić sa visokim komesarom OEBS-a Volebekom • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Sastanak poverenice Petrušić sa visokim komesarom OEBS-a Volebekom

Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Knut Volebek sa saradnicima, razgovarao je sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Nevenom Petrušić o nadležnostima koje za zaštitu građana i građanki omogućava ova institucija.

Pitanja koja su posebno zanimala visokog komesara su bila izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i stanje nacionalnih manjina u Srbiji. Poverenica je istakla da je i u pisanoj formi i učešćem Na javnom slušanju, iznela mišljenje i preporuku organima javne vlasti da je neophodno obezbediti da svako treće mesto na izbornoj listi bude predviđeno za predstavnike manje zastupljenog pola, odnosno žene.

U razgovoru je bilo reči o slučajevima diskriminacije nacionalnih manjina. Prema rečima Nevene Petrušić, najviše je bilo pritužbi koje su se odnosile na Rome. Knut Volebek se interesovao da li je poverenica uključena u dosadašnji tok njihove registracije, uz napomenu da bi ovakav specijalizovani organ trebalo da prati ovaj proces. Petrušićeva je ocenila da problem predstavlja primena samih zakonskih propisa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top