Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Seminar za policijske službenike i službenice u Nišu • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Seminar za policijske službenike i službenice u Nišu

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavili su u Nišu seriju seminara za policijske službenike i službenice na temu prepoznavanja i reagovanja na diskriminaciju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je službenicima i službenicama kriminalističke i saobraćajne policije rad institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i kroz primere iz prakse ilustrovala najčešće slučajeve diskriminacije.

Načelnik PU Niš Ninoslava Mitića istakao je da je ovo jedna od prvih inicijativa sprovedenih na teritoriji Policijske uprave za Grad Niš i da je neophodno da seminar pohađa što veći broj pripadnika i pripadnica policije.

Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji Stefan Vredenmark ukazao je na tesnu povezanost između koncepta policije u zajednici i prepoznavanja i reagovanja na diskriminaciju kao proaktivnog pristupa u rešavanju pitanja diskriminacije unutar policije, ali i prema građanima i građankama.

Polaznici su se upoznali sa međunarodnim standardima i mehanizmima zaštite od diskriminacije i praksom Evropskog suda za ljudska prava kroz izlaganje profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivane Krstić.

Pomoćnica poverenice Kosana Beker održala je radionicu na kojoj su polaznici i polaznice učili kako da prepoznaju diskriminaciju, a predstavljeni su i primeri iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji se odnose na iskustva u radu policije.

Deo seminara posvećen je predstavljanju rezultata istraživanja „Odnos policije prema diskriminaciji” prof. dr Radomira Zekavice sa Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.

U završnom delu seminara Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku predstavila je aktivnosti sprovedene od 2000. godine u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti, dok je Martin Matijašević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu govorio o komunikacijskim aspektima u primeni policijskih ovlašćenja, kao i o značaju komunikacije u prevenciji pojava diskriminacije.

Projekat je podržalo Odeljenje za reformu policije Misije OEBS-a u Srbiji.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top