Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Upozorenje povodom predstojeće Parade ponosa • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Upozorenje povodom predstojeće Parade ponosa

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom. Istovremeno, ova grupacija je i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje.

Otvorenim pretnjama nasiljem stvara se atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama, što je i svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade. Svi u Srbiji treba da budemo zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas.

Poverenica još jednom pruža bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i ističe da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora. Zato poverenica poziva državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno okupljanje.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top