Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Žene u sportu • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Žene u sportu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji „Žene u sportu” koju je, u Domu kulture „Studentski grad”, organizovao Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla”.

Učešće žena u sportu nije zadovoljavajuće, rekla je poverenica i dodala da se u Srbiji manje od 25 odsto žena bavi rekreacijom ili sportom i da podsticanje devojčica na bavljenje fizočkom kulturom nije dovoljno.

Ona smatra da su ključni problemi koji doprinose ovakvom stanju nedovoljno ulaganje u profesionalni ženski sport, nedovoljna afirmacija ženskog amaterskog sporta, manjak žena na pozicijama odlučivanja u ovoj oblasti, kao i seksualizacija sportiskinja u medijima.

Poverenica Janković, navela je primere diskriminacije sportiskinja iz prakse Poverenika i naglasila da je neophodno promovisati sport, rekreaciju i fizičku aktivnost žena kao poželjan model života, izjednačiti uslove za bavljenje masovnim i vrhunskim sportom i jednako vrednovati rezultate muškaraca i žena.

Ciljevi konferencije bili su razmena znanja, iskustava i informacija značajnih za rešavanje teorijskih i praktičnih pitanja učešća žena u sportu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top