Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/crazytw1/public_html/symbolgames-net/wp-content/themes/gather/framework/Custom-Metaboxes/init.php on line 746
Саопштење поводом дискриминаторног услова за конкурс за доделу стипендија

Саопштење поводом дискриминаторног услова за конкурс за доделу стипендија

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић саопштава да се у позиву за доделу стипендија које је објавило Mинистарство просвете, као услов не може захтевати лекарско уверење којим се потврђује да кандидат/киња не болује од неке заразне болести, укључујући и тестирање на ХИВ. Наиме, у позиву за пријављивање за доделу стипендија за школску 2016/17. годину у оквиру пројекта „Свет у Србији“ које је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као један од услова се наводи да кандидат „мора да поседује уверење којим потврђује да не болује од неке заразне болести, укључујући и ХИВ тест“.

Устав Србије, као и бројни међународни и домаћи правни прописи забрањују дискриминацију на основу здравственог стања, истиче повереница Јанковић и оцењује да је постављање оваквог услова дискриминаторно. Повереница такође подсећа и да особе које живе са ХИВ-ом представљају једну од највише стигматизованих друштвених група у Србији и да се свакодневно сусрећу са дискриминацијом, искључивањем и одбацивањем.

Због свега овога, повереница Јанковић препоручиће Министарству да из текста позива изостави овај услов.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Twitter
back to top